منشور اخلاقی مجله پژوهش آب ایران

مجله پژوهش آب ایران خود را ملزم به رعایت مفاد کمیته اخلاق نشر (COPE) می داند. برخی از این موارد در زیر آمده است:

  • کلیه ارکان مجله پژوهش آب ایران معتقد به لزوم پایبندی به اصول بنیادین انتشار حرفه‌ای و علمی هستند. رعایت موازین اخلاقی و هنجارهای متعارف داخلی و بین المللی در روش‌های پژوهش و منابع مالی پژوهش، از جمله موضوعات مربوط به رضایت آگاهانه، حقوق حریم خصوصی موضوع تحقیق، تضاد منافع، و منابع مالی از اصول خدشه ناپذیر این مجله می باشد.
  • مسئولیت نهایی تصمیم‌گیری در مورد اینکه کدام مقاله باید در مجله وارد فرایند داوری و در نهایت منتشر شود بر عهده شخص سردبیر است. سردبیر نسخه‌های اولیه مقالات را بدون در نظر گرفتن نژاد، جنسیت، گرایش جنسی، اعتقادات مذهبی، قومیت، شهروندی یا نگرش سیاسی نویسندگان مورد ارزیابی قرار خواهد داد. تصمیم‌گیری اولیه در خصوص مقاله صرفاً بر اساس اهمیت مقاله، اصالت، وضوح، اعتبار مطالعه و میزان ارتباط آن با حیطه مجله خواهد بود. الزامات قانونی معمول در مورد افترا، نقض کپی‌رایت، و سرقت ادبی نیز مورد توجه می باشد. تصمیم برای انتشار مقاله نیز مستلزم اظهار نظر اعضاء هیئت تحریریه و گذراندن کامل فرایند داوری براساس چارچوب راهبردی مجله می باشد و تصمیم نهایی در این باره با سردبیر است.
  • سردبیر و سایر رابطین مجله از افشای هرگونه اطلاعات مربوط به یک مقاله دریافتی برای هرکس به غیر از نویسنده مسئول، داوران، سایر مشاوران مجله و در صورت لزوم ناشر خودداری می کنند.
  • هر مقاله پس از اتمام فرایند داوری می تواند برای انتشار نهایی مورد بررسی قرار گیرد. فرآیند داوری به سردبیر و هیئت تحریریه در اتخاذ تصمیمات کمک می‌کند و در ضمن می‌تواند به نویسنده نیز در بهبود مقاله کمک شایانی بنماید. هر داور انتخابی که احساس می‌کند فاقد صلاحیت لازم برای داوری تحقیق مورد نظر است یا می‌داند که امکان داوری سریع مقاله برایش مقدور نیست، با اطلاع سردبیر باید از روند داوری انصراف دهد. هر مقاله‌ای که برای داوری ارسال می‌شود، همچون سندی محرمانه محسوب می شود و افشای محتوای آن با افراد غیر مسؤل به هر نحو برخلاف منشور اخلاقی مجله می باشد. داوری‌ها به‌صورت کاملاً بی‌طرفانه انجام می شود و ابراز خصومت های شخصی نسبت به نگارندگان قابل قبول نیست. داوران مواردی که در آن کارهای منتشر شده مرتبط با مقاله در بخش مرجع ذکر نشده‌اند را مشخص می کنند و اشاره می کنند که آیا مشاهدات یا استدلال‌هایی که از مقالات دیگر استنتاج شده در مراجع نیز ذکر شده‌اند یا نه. داوران هر شباهت یا همپوشانی قابل توجه بین مقاله تحت بررسی با دیگر مقالات منتشر شده که از آنها مطلع هستند را به اطلاع سردبیر خواهند رساند. اطلاعات و ایده‌های محرمانه به‌دست‌آمده از طریق داوری محرمانه نگه داشته می شود و برای منافع شخصی استفاده نخواهد شد. داوران از داوری مقالاتی را که در آن تضاد منافع ناشی از رقابت، مشارکت، و یا روابط با هر یک از نویسندگان، شرکت‌ها یا مؤسسات مربوط دارند، منع شده اند.
  • نویسندگان گزارش‌های پژوهشی اصیل باید یک گزارش دقیق از کار انجام شده به همراه یک بحث بی‌طرفانه از اهمیت آن را ارائه دهند. مقاله باید منعکس کننده تحقیق و تحلیل خود نویسندگان و به شیوه‌ای درست و کامل باشد. داده‌های زیرساختی و تشکیل دهنده مقاله باید به‌دقت ارائه شده باشند. یک مقاله باید شامل جزئیات و ارجاعات کافی باشد تا دیگران نیز بتوانند کار را اشاعه دهند. می‌توان از نویسندگان خواست تا داده‌های خام مطالعه خود را همراه با مقاله برای داوری به تحریریه ارائه دهند و در صورت امکان نویسندگان باید آمادگی قرار دادن داده‌های حاصل از پژوهش (نتایج کار)  در دسترس همگان را داشته باشند. در هرصورت، نویسندگان باید این اطمینان را فراهم کنند که تا مدتی معقول پس از انتشار مقاله، چنین داده‌هایی را در دسترس سایر متخصصان ذی‌صلاح (ترجیحاً از طریق یک پایگاه اطلاعاتی موضوعی یا سازمانی) قرار خواهند داد، به این شرط که محرمانه بودن نویسندگان می‌تواند حفظ شده و حقوق قانونی مربوط به داده‌های انحصاری مانع از انتشار آنها نمی‌شود.
  • نویسندگان فقط مقالاتی را ارائه می‌دهند که کاملاً اصیل بوده و در آن به‌طور مناسب و درست به آثار دیگران اشاره شده باشد. آثاری که در تعیین ماهیت مقاله ارائه شده تأثیرگذار بوده نیز باید ذکر شوند. ارسال یک مقاله مشابه به بیش از یک مجله چه داخلی (به زبان فارسی) و چه بین‌المللی (به زبان انگلیسی)، یک رفتار غیر اخلاقی نشر محسوب شده و غیر قابل قبول است. مقاله برای تأیید اصالت توسط نرم‌افزار تشخیص تشابه متون بررسی خواهد شد. مقالاتی که که به کنفرانس ها و همایش های داخلی و یا بین المللی ارسال شده اند می توانند برای مجله ارسال شوند با این حال باید نسبت به مقاله اصلی تغییرات قابل ملاحظه ای در همه بخش ها داشته باشند و براساس چارچوب مجله بازنویسی شوند.
    مقالاتی که تحت کپی‌رایت در جای دیگری منتشر شده باشند قابل ارائه در این مجله نیستند. علاوه بر این، مقالاتی که در این مجله در حال داوری هستند نباید به مجلات دیگر ارسال شوند. با این وجود، نویسنده(ها) با ارسال مقاله، حقوق مربوط به آن را برای خود حفظ می‌کند.
  • عنوان نویسندگی باید محدود به کسانی باشد که سهم قابل‌توجهی در مفهوم، طراحی، اجرا یا تفسیر مطالعه ارائه شده داشته باشند. همه این افراد باید به‌عنوان نویسندگان همکار ذکر شوند. نویسنده مسئول باید اطمینان دهد که تمام نویسندگان همکار، و نه افراد غیر مرتبط، در فهرست اسامی نویسندگان همکار گنجانده شده‌اند. همچنین نویسنده مسئول تأیید می‌کند که همه نویسندگان همکار با ارسال مقاله به این مجله موافق بوده و آن را تأیید می‌کنند. همه نویسندگان یا نویسنده مسئول باید اظهارنامه‌ای ارائه دهند که هرگونه تضاد منافع حقیقی یا مادی که ممکن است بر نتایج یا تفسیر مقاله آنها تأثیر بگذارد را آشکار سازند. تمام منابع مالی حامی پروژه نیز باید معرفی شوند. هنگامی‌که نویسنده متوجه بی‌دقتی یا خطایی مهم در مقاله منتشره خود شود، لازم است که نویسنده فوراً این موارد را به مسئولان مجله اطلاع داده و با آنها برای رفع یا تصحیح آن همکاری لازم را مبذول دارد تا در قالب انتشار غلط‌نامه‌ای مبادرت به اصلاح مقاله شود.
  • در صورت بروز مجادله علمی یا تضاد منافع بین نویسنده(ها) و داوران، نویسنده مسئول باید در قالب نامه‌ای خطاب به سردبیر این موارد را با توجیهات علمی شرح دهد. هرگونه اظهارات عامدانه جعلی یا نادرست، رفتاری خلاف اخلاق نشر محسوب شده و غیر قابل قبول است. در چنین شرایطی، تصمیم‌گیری در مورد مقالات آتی نویسنده یا همکاران وی منوط به نظر هیئت تحریریه خواهد بود.
  • https://publicationethics.org/guidance/Guidelines
  •